Achterruit vervangen: wat moet u écht weten?

Achterruit vervangen

De achterruit vervangen van de auto is geen kleine klus. Er komt vaak veel bij kijken en het is belangrijk dat het goed gedaan wordt. Wordt er niet genoeg kit gebruikt of is er een onderbreking in de kitstreep wanneer de achterruit vervangen wordt? Dan is de kans op waterschade maximaal omdat er water in de auto kan komen in de achterklep. Precies op de plek waar u het niet direct opmerkt. Zo ontstaat er veel schade wanneer de achterruit vervangen wordt op de verkeerde manier. Wat moet u écht weten over het vervangen van de achterruit en welke overwegingen moet u maken?

Wanneer moet de achterruit vervangen worden?

Een sterretje of barst in de voorruit kan gemakkelijk gerepareerd worden. Dit geldt niet voor schade aan de achterruit. De achterruit is namelijk gemaakt van gehard glas. Dit betekent dat het glas bij schade vaak in veel delen uiteenvalt. Wanneer er ingebroken wordt in uw auto en de inbrekers kiezen ervoor om de achterruit in te slaan, dan betekent dit dat het glas overal in de auto terug te vinden is. Dat is niet alleen bijzonder vervelend, het is ook gevaarlijk. Het risico bestaat immers dat er glas in de auto achterblijft wanneer er niet zorgvuldig opgeruimd wordt.

Tip: Verwijdert u zelf het glas uit de auto, zorgt u dan vooral voor voldoende licht op de werkplek. Kleine glasdeeltjes zijn niet of nauwelijks zichtbaar bij weinig licht. Hebt u een flinke garagelamp of andere lichtbron die u kunt gebruiken? Dan wordt de kans groter dat u alle glasdeeltjes kunt vinden. Hebt u alle glasdeeltjes verwijderd? Gebruik dan alsnog even de stofzuiger op het oppervlakte voordat u begint met de achterruit vervangen.

Moet mijn achterruit vervangen worden?

Uw achterruit moet vervangen worden wanneer deze beschadigd is. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen omdat de achterruit gemaakt is van gehard glas. Dit betekent meestal dat het een tijdsvraag is wanneer u zonder achterruit komt te zitten. Doorrijden met de auto zonder achterruit is niet alleen bijzonder oncomfortabel, het is ook gevaarlijk omdat de auto niet langer de prestaties kan leveren die u gewend bent. 

Zelf de achterruit vervangen: kan het en is het aan te raden?

Het vervangen van de achterruit begint met een lange weg aan voorbereidingen. Zo is het verstandig om de rest van de auto te beschermen voordat u begint. De eerste stap is echter altijd het verwijderen van het resterende glas. U doet er bijzonder verstandig aan om te beginnen met het glas dat nog wel in de sponning van de achterruit zit, want:

  • dit glas heeft scherpe opstaande randen;
  • dit glas zit vaak los in de rubbers en kan er elk moment uitvallen;
  • dit is de plek die helemaal schoongemaakt moet worden voordat u verder kunt.

Hebt u al het glas verwijderd, dan kunt u de laag kit in de sponning verwijderen, tot er een klein laagje van 1 á 2 millimeter overblijft waar u de nieuwe kit op kunt spuiten nadat u dit grondig gereinigd hebt. Het is belangrijk dat er genoeg kit gebruikt wordt en dat er geen onderbrekingen in de laag zijn. Gebruikt u te weinig kit of zijn er wel onderbrekingen, dan heeft dit twee vervelende nadelen:

  • U vergroot de kans op lekkage.
  • De achterruit zit niet zo vast als noodzakelijk is.

U kunt er altijd voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de achterruit vervangen. Zeker wanneer u alle materialen en gereedschappen in huis hebt. Of het aan te raden is, is echter een heel andere kwestie. De achterruit vervangen van een auto is niet veel werk, maar het is wel een nauwkeurige klus waarbij elke fout kan zorgen voor enorme problemen. Het gevaar zit in de kleine dingen hier: u merkt de problemen na de achterruit vervangen niet direct op. De verscholen missers kunnen maandenlang voor schade zorgen voordat u dit merkt.

De achterruit laten vervangen door professionals

Wanneer u een offerte aanvraagt bij de merkdealer, staat het zweet u al snel in de handen. Deze dealers gebruiken de officiële achterruiten die gemaakt zijn voor uw auto en dat is te zien aan de offerte. Maar is het wel nodig om te kiezen voor de officiële ruiten voor uw auto? De after market ruiten die gemaakt worden, voldoen aan de eisen van de auto-industrie en hebben dezelfde kwaliteitsnormen als de originele ruiten van uw auto. De twee verschillende die er zijn, zijn de prijs en het feit dat er een ander logo op zit. 

De achterruit vervangen wordt vaak gedekt door de autoverzekering. Maar dan moet u wel meer hebben dan alleen de wettelijk verplichte WA-verzekering. De meeste uitgebreidere dekkingen hebben een vergoeding voor de achterruit vervangen, net als de reparatie van andere ruitschade of vervangen van voor- of zijruiten. Neemt u wel contact op met uw verzekeraar voordat u kiest voor een bedrijf waar de achterruit vervangen kan worden. Niet alle verzekeraars vergoeden het vervangen van de achterruit bij alle bedrijven. In sommige gevallen moet er een bepaalde garage gekozen worden waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft.

Ook zonder een autoverzekering die de kosten dekt voor de achterruit vervangen is het direct vervangen van de achterruit goedkoper dan doorrijden met een beschadigde achterruit en de mogelijke kosten die hieruit voort kunnen komen. Hoe eerder u een afspraak maakt bij een professional of zelf begint met de achterruit vervangen, hoe beter dit is voor uw auto.

Wat u echt moet weten over het vervangen van de achterruit

Samengevat zijn dit de belangrijkste dingen die u moet weten over de achterruit vervangen van uw auto, ongeacht welk model of type auto dit is:

  • De achterruit is gemaakt van gehard glas, exclusieve modellen uitgezonderd.
  • Repareren van dit glas is niet mogelijk: de achterruit vervangen is de enige optie.
  • Voordat de achterruit vervangen kan worden, moet al het glas zorgvuldig opgeruimd worden.
  • U kunt zelf de achterruit vervangen, maar dit is geen aanrader.
  • Bij autoverzekeringen met een bredere dekking dan WA, worden de kosten van de achterruit vervangen in de meeste gevallen gedekt. Het is desalniettemin verstandig om van tevoren contact op te nemen met uw verzekeraar voordat u ergens een afspraak maakt.