Doe de wintercheck

Kou en vocht vragen om extra aandacht voor auto-onderdelen

Met de winter voor de deur, vraagt je auto extra aandacht. Daarom is een goede check van de belangrijkste onderdelen van je auto heel belangrijk.

In de winter wordt je auto extra op de proef gesteld: het koude en natte weer zorgt ervoor dat bepaalde onderdelen extra worden belast. Om ervoor te zorgen dat je auto in goede conditie de winter trotseert, is een wintercheck zeker aan te bevelen. Onderstaande auto onderdelen moeten hierin worden meegenomen.

  1. Remmen: laat de schijfdikte van de remschijven, remblokken, remleidingen, remvloeistof en de handrem goed controleren.
  2. Accu: Tijdens de wintercheck wordt gecontroleerd of de accu niet uitgeput raakt tijdens de zware belasting in de wintermaanden. Bij temperaturen rond het vriespunt kan de gemiddelde accu nog maar tweederde van de energie leveren die het bij een temperatuur van 26 graden zou leveren. Bij een accutest die wordt uitgevoerd bij een wintercheck bekijkt een monteur met speciale meetapparatuur de conditie van de accu.
  3. Winterbanden: Wissel tijdig van zomer- naar winterbanden: bij temperaturen lager dan ca. 7 graden Celsius zullen winterbanden beter gaan presteren. Ten eerste houdt dit de kwaliteit van beide type autobanden optimaal, doordat ze gebruikt worden in de seizoenen waar ze voor bedoeld zijn. Ten tweede, veiligheid op de weg is met winterbanden een stuk groter. Winterbanden hebben een dieper profiel en de samenstelling van het rubber is anders dan bij zomerbanden. Het soepel blijven van de winterband resulteert in een betere grip en een comfortabelere band.
  4. Verlichting en wissers: Om goed zicht te garanderen, moeten de verlichting en de wisserbladen worden nagelopen. Ook de sproeikop afstelling en de ruitenwisservloeistof (antivries) zijn onderdeel van deze controle.
  5. Klimaat: Aanvullend op het zicht maar ook voor comfort, moet worden getest of het ventilatiesysteem, de airco en het koelsysteem naar behoren werken.

Voor een compleet en actueel assortiment van auto-onderdelen en gereedschap kun je bijvoorbeeld terecht bij APS Automaterialen. APS heeft zes vestigingen in West-Brabant, maar levert producten en diensten in heel Nederland.