Internationaal rijbewijs en 10 onveiligste landen voor chauffeurs

Autoruitschade

Autorijden in het buitenland: het gevoel van vrijheid of levensgevaarlijk? Als je op vakantie gaat naar het buitenland, biedt een huurauto een uitkomst. Je kan de omgeving verkennen en je onder de lokale bevolking begeven. Maar eenmaal op de snelweg, zijn er ook ontzettend veel stressfactoren. Zoals weggebruikers in Italië, die geen knipperlicht gebruiken en het liefst 140 km per uur rijden.

Gelukkig is het mogelijk te kiezen voor een veilige vakantiebestemming, dankzij een studie van het University of Michigan Transportation Research Institute. De studie keek naar het aantal doden per 100.000 mensen in 193 van de 196 landen van de wereld. Je vindt hier de 10 veiligste landen en de 10 gevaarlijkste landen voor chauffeurs. Nederland staat er ook tussen, driemaal raden in welk rijtje.

Waar moet je aan denken als je een auto huurt in het buitenland

Een auto huren in het buitenland gaat anders in zijn werk dan in Nederland. Vraag jezelf af: heb ik een internationale rijbewijs nodig? Wat zijn de regels van de weg? Heb ik een verzekering nodig of pechhulp? Er komt een hoop kijken bij een huurauto, maar het is een leuke manier om het land te verkennen. 

Internationaal rijbewijs

De eerste stap is uitzoeken of het land dat je bezoekt, een internationale rijbewijs vereist of niet. Anders sta je wellicht voor niets aan de balie van het autoverhuurbedrijf. Ieder land kent zijn eigen wetten, dus het is verstandig om dit vooraf te controleren bij de ambassade van het betreffende land.

Gelukkig is het verkrijgen van een internationaal rijbewijs redelijk makkelijk, maar het duurt nog veel tijd – ongeveer vier tot zes weken – het te verwerken. Vaak moet je twee paspoortfoto’s geven, een formulier invullen en een klein bedrag betalen. Het rijbewijs is maximaal een jaar geldig. Vergeet niet, een dit document vervangt niet je officiële Nederlandse rijbewijs, dus draag deze ook ten alle tijden bij je.

Leer de regels van de weg

Elk land heeft zijn eigen rijregels, dus het is slim om een dit uit te zoeken voordat je achter het stuur kruipt. In Engeland of Ierland rijd je aan de andere kant van de weg. In het zuiden van Argentinië heb je de weg helemaal voor jezelf; wat heerlijk ontspannen is, totdat je je realiseert dat je tank nog maar halfvol is en in een paar uur tijd geen benzinestation hebt gezien.

Als je in een huurauto rijdt, heb je ook een autoverzekering nodig. Dit kun je afsluiten bij het autoverhuurbedrijf. Lees goed door waar je precies voor verzekerd bent, en kom niet voor verrassingen te staan. In sommige landen zoals Italië, waar autodiefstal gebruikelijk is, is het verplicht hier een verzekering voor af te sluiten.

Top 10 veiligste landen voor chauffeurs

 1. Maladiven
 2. Tadjikistan
 3. Malta
 4. Fiji
 5. Marshall-eilanden
 6. Israel
 7. Tonga
 8. Bermuda
 9. Nederland
 10. Zwitserland

Top 10 gevaarlijkste landen voor chauffeurs

 1. Namibie
 2. Thailand
 3. Iran
 4. Soedan
 5. Swaziland
 6. Venezuela
 7. Congo
 8. Malawi
 9. Dominicaanse Republiek
 10. Iraq

Tot slot: investeer in een nachtbril

Zorg er voor dat je ook een goede nachtbril hebt, wanneer je met name in de avond en nacht last hebt van goed zicht . Een clipon nachtbril is dan een goed alternatief, deze neem je makkelijk mee, zijn makkelijk in het onderhoud en ze zijn voordeliger dan een volledige bril speciaal voor autorijden.

Met deze tips ga je stuk zelfverzekerder de weg op. Wees voorzichtig en goed voorbereid. Maar vooral niet te vergeten: geniet van de vrijheid en de prachtige omgeving om je heen.