Kan mijn huisdier mee in het vliegtuig?

Boeing 737 informatie

Veel mensen gaan ieder jaar minstens één keer op vakantie. Sommigen kiezen ervoor om in Nederland te blijven maar ook een groot deel gaat graag naar het buitenland. Het is in sommige gevallen een vereiste om het vliegtuig te nemen, wat problemen kan opleveren. Niet alleen kunnen Tumi koffers kwijt of beschadigd raken, maar ook veel mensen hebben een huisdier.

Het is mogelijk om de hond, kat of cavia bij een familielid of vriend te laten verblijven. Ook zijn er pensions waar de dieren kunnen blijven, maar sommige huishoudens nemen het dier liever mee. Is dat wel mogelijk in het vliegtuig en wat moet er dan voor gedaan worden? KLM biedt verschillende mogelijkheden om de reis prettig te laten verlopen.

Huisdieren in cabine

Soms is het mogelijk om een huisdier, zoals een kleine kat of hond, mee te nemen in de cabine. De voorwaarden zijn dat je een geschikte reistas of kennel van maximaal 20 centimeter hoog moet hebben. Belangrijk is dat de dieren comfortabel kunnen liggen en staan. Ook mag het vervoersmiddel en het huisdier in totaal maar zes kilo wegen. De kennel moet onder de stoel voor je worden gezet.

In de cabine is slechts een aantal plekken voor huisdieren. Ook moet je rekening houden in welk deel van het vliegtuig je zit. Soms kan het huisdier alleen meereizen in de Economy Class, terwijl dat een andere keer in een Business Class kan zijn. Raadpleeg hiervoor de website van de vervoerder.

Ook is het mogelijk dat huisdieren in de ruimbagage meereizen. Er mag dan geen houten kennel gebruikt worden maar een kennel van de merken ‘Sky’ en ‘Vari’ zijn aan te raden. Een voorwaarde is dat het totale gewicht niet boven de 75 kilo uitkomt. Daarnaast worden sommige dieren uitgesloten in verband met hun gezondheid. Onder meer Franse buldoggen en mopshonden behoren hier toe.