Kies de juiste autoverzekering als transporteur

Autoruitschade

Soorten autoverzekeringen

De meeste verzekeraars bieden drie verschillende vormen van autoverzekeringen aan: WA-verzekerd, beperkt casco en volledig casco. Welke verzekering het beste gekozen kan worden hangt af van de leeftijd van het voertuig.

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

De WA-verzekering is wettelijk verplicht. Dit is de basisverzekering voor iedere automobilist. Deze dekking is geregeld via de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze verzekering dekt de financiële consequenties van met een motorrijtuig veroorzaakte schade.
De WA-verzekering is verplicht in alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Welke premie bij deze verzekering hoort, hangt af van het type auto, de leeftijd, de regio waar de verzekerde woont en het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt.

WA+ Beperkt Casco

Met slechts de WA-verzekering is de schade aan een eigen auto nog niet gedekt. Daarvoor is namelijk de WA-cascoverzekering benodigd. Met een beperkte cascoverzekering is de eigen auto verzekerd tegen schade die wordt veroorzaakt door storm, brand, bliksem en diefstal.

WA+ Volledig Casco / All-risk

Met een volledig cascoverzekering (of: all-risk autoverzekering) wordt de schade die door de verzekerde zelf is veroorzaakt ook gedekt. Bijvoorbeeld bij een aanrijding door eigen schuld. Ook als iemand anders schade aan het voertuig aanricht wordt dit gedekt. Daarnaast geldt ook dekking tegen schade voor de Beperkt Casco verzekering.

Kiezen

Welke autoverzekering het best gekozen kan worden is afhankelijk van de risico’s die veroorloofd kunnen worden en de kosten die daarbij horen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten om een auto te vervangen als deze total-loss gereden wordt.

Bedenk wel dat bij een uitgebreide autoverzekering ook een hoge premie hoort. Slechts het eerste jaar wordt bij schade de nieuwwaarde uitgekeerd. Alle jaren daarna wordt slechts de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde kan (veel) lager zijn dan wat de verzekerde voor de auto heeft betaald. De waarde wordt bepaald aan de hand van de BOVAG/ANWB koerslijst.

Al deze factoren spelen mee bij een verstandige keuze voor het afsluiten van een autoverzekering. Je autoverzekering vergelijken is dan ook altijd de moeite waard.

De leeftijd van de auto

Ook de leeftijd van de auto kan als leidraad gebruikt worden. Autovoertuigen tot 3 of 5 jaar oud hebben een vrij hoge restwaarde. Voor hen wordt een Volledig Casco autoverzekering aanbevolen. Oudere auto’s worden meestal Beperkt Casco verzekerd. Auto’s ouder dan 8 jaar zijn meestal alleen WA-verzekerd.

Om uit te vinden welke autoverzekering het beste gekozen kan worden, is het een verstandig besluit om autoverzekeringen te berekenen en te vergelijken.