Soorten transport

Welke soorten transport zijn er?

Bedrijven kiezen niet zomaar een transportmiddel als zij een product willen vervoeren. Er spelen namelijk nogal veel aspecten mee als het gaat om de keuze. Bedrijven willen vooral aan de klant denken, wat vinden zij het fijnst? De klant is namelijk koning, zij willen voornamelijk wegtransport omdat klanten dat het makkelijkst vinden en omdat via alle andere transportmiddelen ook de weg gebruikt moet worden voordat de producten via een ander transportmiddel vervoerd wordt. De klant wil het liefst totale controle houden en u begrijpt als de goederen eerst via weg, luchthaven en dan station gaan er geen goede controles gehouden kunnen worden en het wordt dan ook vaak gezien als onbetrouwbaar. Het ligt niet alleen maar aan de klant, het ligt er zeker aan welk soort product er wordt vervoerd. Geld is natuurlijk een heel belangrijk iets voor de klant, maar het ligt ook aan het soort product en de snelheid van het vervoeren. Er zijn verschillende soorten vervoer van goederen. Namelijk: over de weg, per spoor, over water en door de lucht. Wij zullen hieronder uitleg geven onder elk vervoersmiddel.

Transport over weg

De klant vindt dit het meest betrouwbaar omdat er vaak één of twee chauffeurs zijn die de goederen controleren en vervoeren. Het is zeer flexibel maar al met al is dit wel de duurste transportmiddel. Vervoer over land is zeer geschikt voor kleine transport bijvoorbeeld naar Europa. De hoeveelheid transport is namelijk klein en je hebt maar één container per vrachtwagen. Ze zijn flexibel omdat de chauffeur de goederen voor de deur kan afleveren en dat ziet de klant graag. Wel moet er rekening gehouden worden met enige vertraging. Denk aan files en chauffeurs in sommige landen rijden niet op zondag.

Transport over spoor

Transport per spoor is vooral handig als er grote en zware goederen vervoerd moeten worden. Nadeel bij transport over spoor is dat er ook wegtransport nodig is om de goederen af te kunnen leveren bij de klant.

Transport over zee

Een nadeel van transport over zee is dat het erg langzaam is, en moeilijk in te schatten welke tijd het product precies bij de klant is. Een voordeel is dan weer dat het zeer goedkoop is vergeleken met andere vervoersmiddelen. Wel moet er rekening gehouden worden met een aantal praktische zaken als u transport over zee wil doen. De haven ligt vaak niet in de buurt van de klant en zal dan ook transport over weg moeten regelen. Dat vergt veel tijd en zoals u weet is tijd geld. Ga dus na als u alles bij elkaar op rekent wat de goedkoopste vorm van transport is.

Transport door de lucht

De klant gebruikt het liefst luchttransport als goederen snel vervoerd moeten worden. Vaak wordt het gebruikt voor goederen met een korte levensduur zoals bloemen en fruit. De kosten zijn daarentegen zeer hoog en de capaciteit van vliegtuigen is zeer beperkt waardoor er geen grote en hele zware goederen vervoerd kunnen worden zoals met de trein.