Startonderbreker als oorzaak van storingen

transponder autosleutel

De kans is bijzonder groot dat dit niet voor het eerst is dat je informatie voorgeschoteld krijgt over een startonderbreker. De kans is namelijk ongelofelijk groot dat er in de voorwaarden van je autoverzekering staat opgenomen dat je voertuig moet uitgerust zijn met een startonderbreker. Het gaat hierbij om een elektronisch systeem dat ervoor zorgt dat de motor niet kan draaien waardoor ze afslaat of gewoon niet kan starten. Voor de startonderbreker geldt dat ze bestaat uit verschillende onderdelen.

Het gaat hierbij om de volgende:

  • Een sleutelhanger;
  • Een besturingsblok;
  • De elektrische stroomonderbreker;

Ondanks het feit dat de aanwezigheid van een startonderbreker in je voertuig ongetwijfeld zeer nuttig kan zijn moet het gezegd dat er ook bepaalde nadelen of risico’s aan verbonden zijn. Het is immers zo dat de startonderbreker niet zelden aan de basis ligt van bepaalde storingen. Waar je op dit vlak precies aan moet denken laten we je ontdekken hier op deze pagina.

Welke storingen of problemen kan een startonderbreker veroorzaken?

Wanneer er sprake is van een startonderbreker in je voertuig (en die kans is bijzonder groot) zal je er rekening mee moeten houden dat deze kan zorgen voor verschillende problemen of storingen. We maken hierbij een onderscheid tussen:

  • Een storing aan de software;
  • Een storing aan de hardware;

Softwarestoringen doen zich voor wanneer er bijvoorbeeld sprake is van fouten in de werking van de microprocessor. Daarnaast is het ook mogelijk dat er sprake is van een softwarefout wanneer het signaal niet synchroon loopt tussen de besturingseenheid enerzijds en de zogenaamde transponder anderzijds. Ondanks het feit dat softwareproblemen gerelateerd aan de startonderbreker in de praktijk zeker regelmatig voorkomen bestaat de kans dat er sprake is van een probleem dat zich manifesteert in de hardware. Ook een dergelijk probleem komt immers vaak voor.

Hardwarestoringen gerelateerd aan de startonderbreker

We spreken over een hardwarestoring of probleem gerelateerd aan de startonderbreker wanneer er sprake is van een storing van de microschakeling van de besturingseenheid. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een breuk in de zogenaamde communicatiebus. Voor deze laatste geldt dat ze zorgt voor het verbinden van de besturingseenheid, actuatoren evenals de bedrading van de autosystemen die dienen te worden geblokkeerd.

Hoe de storing gerelateerd aan de startonderbreker achterhalen?

Wanneer je zelf de oorzaak van het probleem wil gaan onderzoeken is het in eerste instantie belangrijk om de elektronica van de auto te diagnosticeren. Het eerste waar je zeker aandacht aan moet schenken is het laadniveau waar de batterij over beschikt. Is dit laadniveau te laag? Dan is de kans ongelofelijk groot dat de startonderbreker niet correct zal functioneren. Daarnaast is het ook altijd van belang om er rekening mee te houden dat dit apparaat enkel en alleen goed werkt met de originele transpondersleutel. Ook dit is een gegeven dat vaak over het hoofd wordt gezien. Mocht hier een defect in zitten dan kun je altijd een autosleutel bijmaken met startonderbreker.

Tot slot is het eveneens mogelijk dat de oorzaak van de problemen moet worden gezocht in de aansluiting van extra elektronica welke zich in de motorruimte bevindt. Wanneer er extra elektronica wordt aangesloten kan dat er namelijk in de praktijk voor zorgen dat de werking van de regeleenheid wordt verstoord. Het tijdelijk uitschakelen van deze extra elektronica en het tegelijkertijd uitvoeren van de nodige testen kan meteen duidelijk maken of het probleem zich hier bevindt of niet.